Hur påverkas hunden egentligen?

Detta är skrivet av Animal Environment and Health:

"I denna studie har vi valt att titta på beteenden, och de beteenden som enligt tidigare studier tyder på en stressad individ är till exempel flåsar, slickar sig runt nosen, skakar kroppen, gäspar och ökad vokalisering. Det krävs dock ytterligare studier inom detta ämne då det är skillnader mellan olika raser och individer hur de hanterar stress, och då också vilka beteenden de visar.

I denna studie användes 15 hundar av olika raser och i olika ålder. Deras ägare fick innan studien uppskatta på en skala mellan 1-10 hur mycket deras hundar drog, och snittet hamnade på 6,93.

Hundarna och dess ägare filmades då de gick runt i ett ridhus, med en sele av frontkontrollmodell samt ett helstryp i nylon, och dessa filmer analyserades sedan.

De beteenden som registrerades var beteenden som var tecken på stress. Man kunde se en signifikant skillnad i antal visade stressignaler under den tid då hunden och förare var i rörelse i ridhuset, och hundarna drog signifikant mer i kopplet när de var i rörelse och bar stryphalsband."




Under många år har människan försökt att kontrollera sin hund med hjälp av ett koppel fäst i ett halsband eller i en sele.
Hundar har en stark instinkt att dra när de känner tryck, till exempel hundar som drar i kopplet på promenad, vilket är problematiskt vid koppelträning.

Man kan ta till en del olika hjälpmedel för att få hunden att sluta dra, men en del kräver både mycket kunskap och färdighet för att användas rätt.

Ett av dessa hjälpmedel är helstrypet, ett slags halsband som dras åt runt hundens hals när hunden drar. Detta är framtaget som ett träningsredskap när man tränar med negativ förstärkning.
När hunden utför rätt beteende släpper man på trycket, men vid en promenad då hunden drar släpps det aldrig, och blir då istället som en bestraffning.

En sele låter en större del av kroppen ta emot trycket om hunden drar. Det finns en mängd olika selar, och det är viktigt att de sitter rätt så trycket fördelas. Man kan använda sig av så kallade antidragselar, och även dessa kommer i olika modeller. En modell kallas för frontkontroll, där kopplet fästs i en ring på bröstremmen. Som tidigare nämnts så kräver helstrypet kunskap för att användas på rätt sätt, och är ett hjälpmedel som kommer med en del konsekvenser.

I en studie har man sett problem med ökat ögontryck på hundar som drar med halsband på, medan det med selar inte ökade nämnvärt alls.
Det har gjorts undersökningar på rygg och nacke hos hundar där man har sett samband mellan nackskador och ryck i kopplet. Men det är svårt att avgöra om det är just detta som orsakat nackskadan, eller om det är utav yttre påverkan.


Vissa antidragselar går ut på att det ska vara obehagligt för hunden att dra, det går nämligen remmar under hundens ben som dras åt när hunden drar, och dessa kan skada den känsliga huden samt underliggande nerver.


Kommentarer
Postat av: Lillemor

Ja, denna artikel håller jag med om, Stryplänk/halsband ska användas i syfte att träna hunden, det är fruktansvärt lätt att lära en hund att INTE dra, det är enbart på ägaren det hänger...tyvärr ser man ofta hundar som är ute och går med sin matte/husse, och det är enbart för att de är brister i kunskap...det är mkt mkt synd...själv har jag stryp, mina hundar drar inte i kopplet, MEN ibland behöver man korrigera, och då är det perfekt...man ska använda detta "redskap" som korrigering och kan man det så är de mkt bra att använda. =) Bra artikel!

2011-10-12 @ 07:43:55
Postat av: Cecilia F

Kommer du ihåg våran hunda Hera? Labrador/golden. Vi hade aldrig koppel på henne. En anledning var att hon hade problem med diskbrock och då hon hade koppel så fick hon ju ont pg a att hon drog eller vi drog i kopplet. Så vi lärde henne att gå promenader utan koppel. Kopplet var alltid med men sattes aldrig på(om det nu inte skulle uppstå en sån situation att hunden verkligen inte lyssnade). Hera lärde sig att stanna intill oss om det kom andra människor eller hundar. Visst var hon intresserad men hon lämnade aldrig vår sida utan att vi gav tillåtelse.



Bara man visade kopplet så förstod hon vad som gällde, men som sagt, vi behövde aldrig sätta fast det på henne.



Var det så att någon annan hade varit ute och gått med Hera och använt koppel på henne, så märkte vi direkt att hon hade ont i ryggen. Så pg a det så använde vi aldrig koppel, och tro de eller ej, men det var mycket enklare att ta promenader med henne utan koppel än med!



En annan sak med vår hund var att hon alltid stannade inne på tomten. Min pappa visade henne som valp vart tomtgränsen gick och sedan dess så höll hon sig där. Kom brevbäraren förbi så gick hon bara nyfiken fram men hon steg aldrig över på trottoaren. Mina föräldrar hade även sagt till grannarna att ignorera henne om dom gick förbi tomten, just för att lära henne att inte gå ut på gatan.



Världens finaste hund!



Kram till er!

2011-10-12 @ 15:00:49
URL: http://ceciliafurstenhoff.blogg.se/

Skriv en rad här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0